Ads Top


GÜNEŞ ENERJİSİNİN YARARLARI
Tükenen kaynaklar, artan fiyatlar, hızla büyüyen, çoğalan dünyanın enerji ihtiyacını karşılayamaz hale getirdi. Dünya özüne, yani güneşe geri dönüyor.
Dünyanın güneşten kopan bir parça olduğu düşünülürse yeniden özene muhtaç hale geldiğini düşünmek yanlış olmaz.
Bu durum yeniden en büyük enerji kaynağı güneşi ön plana çıkarttı. Alternatif enerji kaynaklarına duyulan ihtiyaç, yapay tarlaların doğmasına neden oldu. Yel değirmenlerinin yerini alan rüzgâr tribünlerinden sonra yüzüne güneşe çeviren büyük güneş panelleri yeni tarlalar oluşturmaya başladı.
En son örnek ise Kaliforniya’da inşa edildi. Bugüne kadar yapılmış olan en büyük güneş enerjisi tesisi, 32 kilometrelik alanda 800 megavat enerji üretmeyi hedefliyor. Bu rakam orta ölçekte bir nükleer santrallin ürettiği elektriğe denk geliyor ve büyük bir Wal-Mart’ın enerjisini rahatlıkla karışılabiliyor. güneş enerjisi direkt olarak elektrik enerjisine çevirebilen sistem ile diğer alternatif enerji kaynaklarından daha avantajlı performans çiziliyor.
Güneşli bir günde 800 kilovat elektrik enerjisi sağlayan sistem, kömür ve nükleer santrallerin enerji sağlarken kullandığı elektrikten 3-4 kat daha az elektrik harcadığı için artı avantaj sağlıyor.
Güneş enerjisi kullanımı dünyada da hızla yayılıyor. İspanya’da 23 megavatlık, Almanya’da 40 megavatlık ABD’de Nevada’da ise, 64 megavatlık güneş enerjisi sistemleri ile ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.


Ayrıca güneş enerjili su ısıtma sistemleri tüm dünyada özellikle Tükiye'nin Akdeniz bölgesinde sıklıkla kullanılmaktadı...

GÜNEŞ ENERJİSİNİN KULLANIM ALANLARI  

Güneş enerjisi diğer enerjilere göre elde etmesi daha kolay ve temiz, ancak daha pahalı bir 
sistemdir. Güneş Enerjisini 2 şekilde kullanabiliriz; 
1. Direk olarak ( Yansıtıcılarla Isıtmada ) 
2. Elektrik enerjisi elde ederek ( Aydınlatma ) 
Ülkemizde genellikle sadece direk olarak ısıtma dılında kullanım alanı pek fazla yoktur. 
Genellikle güneş kollektörleri ve güneş altında kurutma kullanılmaktadır.  

Solar Trafik LambasıTrafik İşaret Lambalarında 
Trafik işaret lambalarının enerji ihtiyaçlarını karşılamak için güneş enerjisinden yararlanılmaktadır.
Trafikteki tüm lambalar güneş enerjisiyle çalışmaz. Güneş enerjili trafik lambaları genellikle şebekeden uzak alanlarda kullanılır. Lambanın üzerinde bulunan güneş pili hem lambaya ışık verir hem de fazla enerjiyi gece kullanılmak üzere bataryaya depo eder.
Güneş Pili
Evlerin Elektrik İhtiyacının Karşılamasında
Evlerin çatısına yerleştirilen güneş panelleri (güneş pilleri) büyüklükleri oranında elektrik üretirler. Üretilen elektrik çevreye hiç zarar vermez ve paneller neredeyse hiç bakıma gerek duymadan yıllarca çalışır.
Güneş enerjisiyle telefon şarjı
Cep Telefonlarının Şarj Edilmesinde
Cep telefonu gibi taşınabilir cihazları şarj etmek için küçük güneş pilleri kullanılmaktadır.
Solar Lamba
Bahçe Aydınlatmasında 
Üst bölgesinde güneş pili barındırın lambalar gece boyunca ışık yayarak masrafsız aydınlanma sağlayarak
Güneş Kollektörü
Sıcak Su Üretilmesinde 
Çatılara yerleştirilen kollektörler sayesinde güneş enerjili su ısıtma sistemleri ile su ısıtılmaktadır. Isıtılan su evin sıcak su ihtiyacının tamamını karşılayabilir.
Sokak Aydınlatma
Sokak Aydınlatmasında 
Taşıt yollarını veya sokakları aydınlatmak ciddi maliyetler oluşturur. Henüz yaygınlık kazanmasa da sokak aydıtlada güneş pillerinden yararlanılmaktadır.
Güneş Arabası
Güneş Arabalarında 
Güneş enerjisiyle çalışan otomobiller prototip aşamasını geçebilmiş değil. Bununla birlikte teknolojideki gelişmeler ilerde güneş enerjisiyle çalışan otomobillerde seyehati mümkün kılacak.
Güneşle Çalışan Uçak
Uçaklarda
Güneş enerjisinin uçaklarda kullanımı da henüz deneysek aşamada. Günümüzde havada uzun süre kalması gereken bazı casus uçak modellerinde ve yanda resmini gördüğünüz NASA'nın deneme uçağında güneş pilleriyle yakıtsız uçuş gerçekleşmektedir.
Solar Hesap Makinesi
Hesap Makinelerinde 
Hesap makineleri minik güneş hücreleri taşırlar. böyle bir hesap makinesi pil değiştirme derdi olmadan yıllarca çalışabilmektedir.
Solar Saat
Saatlerde
Tıpkı hesap makinelerinde olduğu gibi bazı sayısal saatler de güneş enerjisiyle çalışırlar.
Uydu
Yapay Uydularda 
Yıllarca uzayda duran uyduların elektronik aletleri gerekli enerjiyi güneş panellerinden alır. Her uyduda elektrik üreten güneş paneli bulunur.
Solar Kule
Güneş Kulelerinde 
Birçok aynanın aynı noktaya odaklanmasıyla sıcak su üretilir. Bu su daha sonra elektrik üretmekte kullanılır.
Güneş Ocağı
Yemek Pişirilmesinde 
Güneş ocağı denilen yoğunlaştırıcı sistemler sayesinde güneş ığınların kabın üzerinde toplanarak yemek pişirilir.
Güneşle Soğutma
Soğutma Sistemlerinde 
Güneş enerjisiyel üretilen sıcak su bazı ek düzeneklerle soğuk su üretilmesinde de kullanılır.
Solar Kule
Giysi veya Çantalarda 
Mp3 çalar gibi mobil cihazları sürekli çalışır kılmak için çanta, giysi gibi eşyalara küçük güneş pilleri takılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.